Hozzávalók:
- 1 paradicsom konzerv
- 1 vörösbab konzerv
- 1 fehérbab konzerv
- 1 kukorica konzerv
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 sárga kaliforniai paprika
- 1 chili paprika
- 2 nagyobb fej hagyma
- 1 teáskanál morzsolt oregano
- 12,4 cm hosszú, enyhén ívelt füstölt kolbász
- 1 teáskanál só
- valamennyi olívaolaj
Elkészítés:
A képen nem pontosan az látható, amit írtam a hozzávalóknál. Az éles szemű olvasó gyorsan észrevehet két fontos különbséget:
- Nincs fehérbab, viszont egy helyett kettő vörösbab van.
- Nincs sárga kaliforniai paprika van viszont normál sárga TV paprika.
Ezek a különbségek ne zavarjanak meg senkit. Így is tökéletes.
Az éles szemű olvasó észre vehet további két olyan hiányzó dolgot, ami általában benne szokott lenni a chilis babban: darált hús és chilis fűszerkeverék.
- Az első azért nem kell, mert az a recept vegetáriánusoknak készül (a kolbász csak az íze végett kerül bele) és azoknak, akik a kilencven napos diéta keményítő napját nyomják.
- A második pedig a nyers chili miatt nem kell. Higgyétek el! Megéri az a 38 Ft plusz kiadás a chiliért. :) (Lehet, hogy 41 Ft lesz...)
A hosszú bevezető után kicsit gyorsíthatunk. :) Szeleteljük fel a hozzávalókat. A chilin kívül mindent paszuly nagyságúra, a chilit viszont nagyon apróra.
A hagymát:
A paprikákat:
A paradicsomot (ezt lehet apróbbra is, úgyis szét fog főni):
A kolbászt (nagy darabokra, hogy könnyen ki lehessen venni) és a chilit:
Kb. két evőkanál olajon feltesszük a hagymát pirulni
Ha megpirult a hagyma, akkor rátesszük a paradicsomot és megsózzuk, rátesszük az oreganot, kis vizet is adhatunk hozzá (amennyivel ki lehet öblíteni a paradicsom egykori lakhelyét). Ha felforrt, akkor belerakjuk a kolbászokat is. Tényleg csak a füstölt íz miatt raktam bele, majd húsnapom megesszük, egyébként nem hiányzik belőle a hús. Egyáltalán nem.
Kicsit hagyjuk főni a kolbászt, közben kinyitjuk a bab- és kukorica konzerveket. Leöntjük a levet, de nem kell maximalistának lenni ennél a lépésnél. Ha marad egy kis lé alattuk, az nem olyan nagy tragédia. Ráteszünk minden hozzávalót a paradicsomra... (K jó lett ez a kép! Nagyon tetszik! :D )
... és összekeverjük.
Lefedjük és addik főzzük, amíg a paprika majdnem teljesen lepuhul. Én úgy szeretem, ha egy picit még roppan.
Főtt rizsával (ez gyors rizsa volt, nekem találták ki a főzőtasakos, 10 perces jázmin rizst) tálaljuk. Káposztaőrültek ehetnek hozzá a tegnapi kétkáposztás salátából is... ha maradt még. :)
Jó étvágyat!