Hozzávalók:
- egy kisebb pulykanyak, vagy két far-hát egy combbal
- petrezselyem
- fejes káposzta
- karalábé (a képen még nagyon fagyos, Fradi drukker [zöld-fehér... höhö])
- krumpli
- zeller
- fokhagyma
- répa
- petrezselyemzöld
- só
- bors
- ételízesítő
Elkészítés:
Tegnap azt írtam a grízes tésztára, hogy nincs két egyforma. Ezt meg kell ismételnem a húslevesnél is. :) Olyan biztos nincs még egy, ahogy Jujóka készíti.
Nekem ez A HÚSLEVES! Még akkor is, ha brutálisan sok zöldség van benne, a sűrűsége miatt szinte egytálételnek nevezhető és nem szoktuk megenni belőle a húst vagy csak nagyon ritkán. A gyerekek sem túl sűrűn. Viszont húslevesbe kell hús. :)
A hozzávalóknál szándékosan nem írtam mennyiségeket. nézzetek rá a képre, egyszerűbb úgy. Ezzel egy három literes edényt lehet telefőzni. Kevesebbel nem érdemes foglalkozni, mert kevés lenne és nem is lenne olyan jó ízű. A fagyasztott zöldségek helyett nyilván lehet nyerset is használni, de ezek benn voltak a fagyasztóban.
Amikor sok leves főz, vagyis két felnőttnek és két gyereknek három literes edény helyett 5 litereset főz tele, és nem felejtjük el, akkor imádom a levesben még a karfiolt és a kelbimbót is.
Első lépésként feltesszük főni a húst tiszta vízben!!!
Amíg felforr a víz, előkészítjük a zöldségeket. Ennyi nyers zöldség megpucolásához idő kell, mire azzal végzünk, akkorra felforr a víz is.
Habos lesz a víz teteje, ezt LE KELL SZEDNI! Ideális eszköz hozzá a teaszűrő, amivel például porcukrot is szoktunk szórni, de most húshab leszedésére vettük elő.
Erre nem sajnáljuk az időt, miután egyszer leszedtük a habot, kavarjuk meg, forraljuk fel ismét, hadd lobogjon és ismét szedjük le a habot. Ezt a ciklust addig ismételjük, amíg van mit leszedni.
Jöhetnek a zöldségek! Teszünk bele ételízesítőt 1,5-2 teáskanállal, a lángot visszavesszük tartalékra, lefedjük és magára hagyjuk 1,5-2 órára. Szép _lassan_ fog megfőni. Néha megkavarjuk, megkóstoljuk, ízesítjük még ha kell.
Mielőtt megfőne a hús, ami számomra azt jelenti, hogy a villát könnyen bele lehet szúrni és leválik a hús a csontról, egy másik edénybe teszünk fel forrni vizet, rakunk bele egy teáskanálnyi vegetát és a legfontosabbat: a csigatésztát! :) Húsleveshez az dukál (valamint zöld csípős paprika, de az csak nekem).
Nem tűnik bonyolultnak, ugye? A valóságban még egyszerűbb.
Jó étvágyat!