Hozzávalók:
- 2-3 kígyóuborka
- 1 nagy pohár joghurt (4 dl)
- 2 teáskanál só
- 2 tasak tsatsiki por
Elkészítés:
Akinek fenntartásai vannak a fűszerkeverékekkel, instant dolgokkal kapcsolatban, az ne is olvasson tovább! Sőt a mai napon kikerült másik három receptből kettőbe, a gyros Jujóka módra és a BBQ tűzhelyen Jujóka módra ne is nézzen bele! :-P
Nekem nincs ezekkel semmi problémám, a húsnapokon eddig egy kivétellel kockából főztem a pohár húslevest. Amikor nem, akkor egy nagy adag leves született Jujóka módra gazdagon. :) Ezt csak azért írtam le, hogy tudjátok mire lehet számítani, a mai receptek igenis használnák kényelmi összetevőket. Akinek ez nem tetszik, annak "toll a fülibe"!
A tsatsikit (tzatziki, dzadziki) elkészítését, nem autentikusan módon azzal kezdjük, hogy az uborkát lereszeljük. Ehhez megint nem a kézi reszelőt használtam, ha a konyhai robotgépet. :)
Részben a lustaság vitte előre az emberiséget. Ha nem törekednénk a feladataink egyszerűsítésére, akkor most tutira nem tudnék netezni... :) Ennek a gondolatnak a kifejtése nagyon-nagyon messzire vinne, meghaladná ennek a blognak a kereteit és talán kisdoktorit is kapnék érte, de inkább térjünk vissza az uborkasalátához tzatzikihez.
Megsózzuk és összekeverjük. Félretesszük negyed órára. Járja át a só alapoosan.
Amíg az uborka kipiheni a fáradalmait, összekeverjük a joghurtot a két tasak porral. Ha nem ezt a fajta a joghurtot használod, akkor egy kis tejfölt is lehet hozzátenni, mert a többi, általam ismert joghurt sokkal folyósabb.
Miután teljesen simára eldolgoztuk a port, ráöntjük az _alaposan kifacsart uborkára_ és összekeverjük.
Az uborkalé értelmes felhasználásra még jutott eszembe semmi, ezért ki szoktam önteni.
Mindenképp csavarjátok ki az uborkát. Meglepően sok nedvesség jön ki belőle, főként a só hatására. Emiatt nem kell félni attól, hogy sós lesz a saláta a két teáskanál sótól.
Én nagyon szeretem önmagában is, vagy falatonként a pirítósra téve. Egy apró probléma van ezzel (ami valójában nem is probléma), az elfogyasztását követő 4-6 órán keresztül a közeledben mindenki tisztában lesz azzal, hogy mit ettél. :D
Tálalásig mehet a hűtőbe (alaposan letakarva!!!).
Jó étvágyat!