Vagyis Pomelo - Ananász - Kivi
Hozzávalók:
- 1 pomelo
- 6 kivi
- egy ananászkonzerv (lehetőleg darabolt, hogy ne szívassuk magunkat)
Menjünk szépen sorba! Először a pomelo. Citrusféle ez is. A fenti linken minden fontos dolog megtalálható, pl az is, hogy az átmérője elérheti akár a 30 cm-t is a súlya pedig a 10 kg-ot. Az enyém nem volt ekkora "csak" 1.180 gramm.
De az ért ez is szép, nem? Nem hiába, no... Kínában ezt is nagyon tudják... :-D Itt a bizonyíték [nagy kép]:
A "HONEY" felirat ne tévesszen meg senkit!!! Semmi köze nincs az aranyos méhecskékhez és ezt most nem is fokozom tovább. CITRUSFÉLE!!! Némelyik citrusfajtát állítólag arra is lehet használni, hogy a szende szüzek ismét szendék és kis szerencsével szüzek legyenek, annyira savanyú tud lenni. Ez, mármint a pomelo, természetesen nem annyira csókosító, de azért azzal meggyanúsítani, hogy összeragadna tőle a szám... Erősen becsületsértő lenne.
A héját négy helyen bevágva könnyen meghámozható, vastag, szivacsos héja van. És minő meglepetés, ez is gerezdes, mint a narancs, citrom, grapefruit, mandarin... stb.
A vastagsághoz sajnos súly is társul, a gyümölcs 20%-a...
Cserébe be lehet irdalni, mintha bőrös karajt sütne az ember tepsiben és rá a radiátorra. Feltéve, ha szereti az ember fia/lánya a citromos illatokat, igazi BIO illatosító.
Akinek ez nem volt újdonság, az menjen vissza az első képig és ugorja át ezt a rész és itt folytassa!
Pontosabban ITT. :)
A pomelo gerezdekről le kell szedni a hártyát. Jó hír, hogy sokkal könnyebb, mint mondjuk a narancsnál vagy citromnál. Rossz hír, hogy sok gerezdből áll és annyira mégsem könnyű leszedni, pedig LE KELL szedni, különben rágós és keserű lesz. Ezt a munkafázist gyűlölöm, komolyan. Utána már lehet haladni. Mivel viszonylag kemény húsa van, könnyű vele dolgozni és szépen lehet szeletelni. A cél pedig az, hogy kb. akkora darabok legyenek, mint a szeletelt ananász a konzervből.
Egy napig el lehet tenni a pomelo felét a hűtőbe, de tovább nem javaslom. Inkább csináljátok meg az egészet Ti is. Jó nagy edényt vegyetek elő. :)
Ha ez kész, akkor jöhet a kivi hámozás. Ez azért gyorsabb és a végén felsorakozhatnak a kicsi zöld katonák, harcra készen.
Összeszeletelésnél itt is arra kell törekedni, hogy azonos nagyságúak legyenek. Ezért egy kivit javaslom pontosan 18 darabra vágni! Mutatom [nagy kép]. (A kivi is jó késtartó lenne, hasonlóan a paradicsomhoz.)
A végén jön a legjobb! A konzerv ananász. Tiszta gyors, nem kell szeletelni, stb. Végezetül csak ez volt itthon. :) Tegnap a gyümölcscentrifuga áldozata lett az ananász a pultról, cserébe kaptam egy kis enyhén cukrozott levet, ami nem rontotta el a művem [nagy kép].
Jó étvágyat!