10. nap
Nem minősítek senkit és semmit, nem is a koszra gondolok hanem ténylegesen a zöldség retekre. Nagyon sok fajtája létezik. Idehaza is lehet kapni szinte egész évben.
Csoportosíthatják termési idejük szerint
- hónapos retek, főként tavasszal. (mostanában szinte egész évben)
- nyári
- őszi, télálló
Csoportosíthatják színeik alapján
- piros
- fekete
- fehér
- rózsaszín (én japán retekként ismerem)
Felhasználási javaslat szerint
- salátába (lágy húsú, enyhén édes retek [a már említett japán retek])
- otthoni szalonnázáshoz (hagyományos kicsi, max citrom nagyságú piros és a nagy fehér retek)
- borospincénél fröccsözés előtti sült húshoz (fekete retek, ami a legcsípősebb és legkeményebb)
Kedveltsége szerint
- IMÁDOM
- ÚÚÚTÁÁÁLOM, BÜDÖS!!!
Ennél nyilván lehetne pontosabb leírást is készíteni róla de neme KEK-en végeztem, ráadásul annyira nem is érdekel, egyszerűen csak imádom. Mindegyiket. :) Talán ezért szeretem a Kung Fu Panda rajzfilmet (pontosabban ezért is), mert Po, a Panda szereti a retket.
Ez a kép sajnos a végén van, nem találtam most jobbat a meséből. :-/ Küldhettek.
Vagy Baldrick. Mond ez a név valamit? Black Adder, így? Segített? Fekete Vipera, aki majdnem Fekete Retek lett? Igen, Baldrick javaslatára lett Vipera, de ami fontosabb Baldrick is imádja a retket, a nagy retket még jobban.
Amikor Lord lesz a harmadik széria első epizódjában kap 400.000 fontot, amit gyorsan el is költ egy hatalmas vidéki retekre. 12:15-től látható, ha nem akarod végignézni az egészet. (Látható még Hugh Laurie is, a.k.a. Dr. House, az örök Mr Bean mellett)
Eme rövid felvezető után nem érhet senkit meglepetésként, hogy IMÁDOM a retket. :) Ma pedig keményítőnap van (gyk. zöldségnap) és ilyenkor lehet nyers zöldséget enni ebédre és vacsorára az étel mellé. Az nagyon nem volt bonyolult, egyszerű rizsa, leöntve a pulykapöri szaftjával. a rizsa megfőzésével nem terhelek senkit, tegnap így is volt már egy komoly recept, legyen elég annyi, hogy egy zacskó gyors rizst dobj bele forró vízbe kb 10 percre, majd vágd ki a zacskót és már tálalható is (Igaz pl a jázmin rizsre, de nem igaz a barna rizsre, azt 40-45 percig kell főzni). Ami fontosabb, az a retek! :) Délben uborkát ettem hozzá, de estére előkészítettem a szeletelt retket. Mert ez az igazán fontos.
Meg kell pucolni a fekete retket [nagy kép]:
Majd felszeletelni (nehéz művelet, kemény a retek) vékony szeletekre, belepakolni szépen egy dobozba, rétegenként sózni és be a hűtőbe pihenni.
Ezt ettem a pörköltszaftos rizsához. :) Nagyon finom volt. Holnap pedig tésztanap, valamilyen sütivel zárásként.
Még valami a retekkel kapcsolatban. Nagyon erőteljes, jellegzetes illata van, emellett böfögteti az embert, ezért retekfogyasztás előtt gondolkodj néhány órával előre, vacsora esetén másnapra. Különösen igaz ez a fekete retekre és az általában sörretekként árult hatalmas fehér retekre. Baromi kellemetlen tud lenni egy idő után, hogy megpróbálod visszanyelni a böfit de nem megy a végtelenségig. Ekkor nagyon csendben kiengeded, a kezed a szád elé rakod, de az illóolaj elárul... ;)
A végére néhány statisztikai adat. Ma reggel is 77,1 kg voltam, nem csökkent semmit a súlyom a húsnap után. Bár ezt nem is csodálom a mennyiség után. :) A futás jól ment, most nem csúszott az út, az etap a jól csengő 3+2 volt (3.140 méter) az idő egész jó hozzám képest: 19:34.