Hozzávalók:
- fél fej káposzta
- egy chilipaprika
- 2 teáskanál ecet
- 3 teáskanál cukor (ez tök jó szabály, eggyel több cukor, mint ecet. :), komolyan)
- kevés só
Elkészítés:
A káposztát megmossuk és éles késsel apróra szeleteljük. Alternatív megoldásként az alábbit tudom jó szívvel ajánlani:
Ezzel nagyon gyorsan lehet végezni a szeleteléssel, ráadásul teljesen egyenletes lesz a munka. Cserébe viszont elő kell szedni, elmosogatni és visszapakolni. Esetleg még használható ez tésztareszelő is (a robotgépnél is az a tárcsa került fel), de ezzel azért lassabban végzünk, ráadásul az ujjunk hegye is veszélybe kerül. A reszelő jobb oldalán látható, nagyobb lyukú oldalát kell használni, a bal oldali pl. sajthoz jó. ;-) Azzl sokáig tartana a káposztát lereszelni, vagy az már szinte pépesítés lenne.
A lereszelt káposztát egy tálba tesszük, picit megsózzuk.
Majd előkészítjük a chilipaprikát. Kivesszük a kocsányát és magokat és a lehető legapróbb darabokra szeleteljük.
Rátesszük a káposztára...
...és elkészítjük az öntetet, amihez kell az ecet, a cukor és kb. fél liter víz. Annyi kell majd belőle, hogy éppen ellepje a káposztát
Ráöntjük, összekeverjük és már mehet is a hűtőbe. Azonnal is fogyasztható, de ha áll egy napot, akkor finomabb. A chilipaprikával vigyázni kell. Nem azonos erősségűek! ;) De aki csípősen szereti, az többet is belerakhat, vagy tehet egy kis káposztát a chilihez... ;)
Jó étvágyat!