Hozzávalók:
- 1 db ananász
- 6-8-10 db naracs
- 2-3-4 db alma
- 60-80 dkg répa
Elkészítés:
Az az igazság, hogy érzésre válogattuk össze a gyümölcsöket azok közül, amik itthon voltak. Egyedül a répa volt biztos összetevő, meg az alma. Öööö... Meg a narancs is... Meg az ananász is. De a mennyiségek azért ennyire pontatlanok, mert nem tudom megmondani mennyi gyümölcs kell 1 liter gyümölcsléhez.
Függ ugyebár a gyümölcsök nedvességtartalmától, a fajtájától és a nagyságától is. Mind1, az arányok látszanak a képen, bár ez is csak a mi ízlésünket (és az itthon talált gyümölcsfajtákat) tükrözi. :) Az biztos, hogy répalé az alapja. A teszkósosanoslidlis zacskós répa tökéletes erre a célra. Nem olyan intenzív az íze, mint a falusi, ujjnyi vastagságú répának, amitől valódi falusi tyúkhúsleves főzhető, de lédús. Másik alap az alma. Ez sem oylan drága és sok levet tartalmaz. Akár ezzel a kettővel is nagyon finom óvodai ivólé készíthető hozzáadott cukor nélkül, de ha belerakunk egy kis ananászt, akkor nagyon finom lesz az illata, az íze pedig mennyei. A narancstól pedig kicsit savanykásabb lesz. A citromtól nagyon savanyú lenne, a pomelo meg fajlagosan drága. Meggyet is próbáltunk már. Nekem nagyon bejön :) és jó színe lesz tőle a gyümölcslének. Eperrel is ki lehet próbálni, de nem tartalmaz sok levet és ehhez szerintem drága. Nem is ragozom tovább, azt hiszem teljesen érthető.
Az elkészítéshez ezek után már nem is kell semmi más csak egy gyümölcscentrifuga. Szépen belerakni a hozzávalókat és végén beleönteni egy kancsóba, majd jól összekeverni.
Ha nem isszuk meg azonnal, akkor érdemes betenni a hűtőbe, de másnap reggel ne lepődjünk meg, ha ilyet látunk:
Semmi rossz nem történt vele egy éjszaka alatt. :) Csak alaposan össze kell keverni.
Egészségünkre!