Hozzávalók:
- 1,5-2 kg krumpli
- szeletelt szárazkolbász (vagy nagyon vékonyra szeleteljük)
- 4-5 szelet bacon
- kacsazsír
- morzsolt kakukfű
- só, bors
Elkészítés:
Nagyon egyszerű ez is szerintem. Ennek örömére rögtön kétféle változatot csinálok. Az egyik kacsazsíros kakukkfű ízesítéssel, a másik parasztos (kolbásszal és szalonnával, höhö :)) Indulásként megpucoljuk a krumplit és megmossuk. Vagyis a szokásos indulás. Majd éles késsel (egyébként is csak éles késsel lehet rendesen dolgozni a konyhában) bevágjuk a krumplikat 3-4 mm távolságra annyira, hogy csak egy kis rész tartsa össze a szeleteket alul. Ha ez kész, akkor a késsel kicst szétfeszítjuk a szeleteket és belerakunk egy szelet kolbászt (Ezért ideális az előre szeletelt kolbász. Gyönyörű vékony szelet, szinte olvasni lehet rajta keresztül. Olyan vékony, mint a balatoni palacsinta. :)) A kés segítségével tudjuk mélyebbre nyomni a kolbászszeleteket anélkül, hogy széttörnénk a krumplit.
Ha az összes krumpliba beleraktuk a kolbászszeleteket, amiket elég egyébként minden másodikba (jobban látszott az előző képen a sűrű irdalás, hogy mindegyikbe tettem), akkor betakarjuk egy szelet baconnel. Kell a zsíradék, hogy ne legyen száraz a krumpli és még ízesít is. :)
Ezzel a parasztos legyezős krumplit előkészítettük, kicsit félratesszük. Jöhet a másik. :) A kacsazsírt megmelegítjük, hogy kenőecsettel tudjunk dolgozni és bekenjük a bevagdosott krumplik tetejét. Késsel itt is szétfeszítettem kicsit, hogy befolyjon a zsír a szeletek közzé.
Enyhén megsózzuk és megszórjuk morzsolt kakukkfűvel. (A frissen őrölt borsot a végén érdemes rátenni ízlés szerint)
Sütőzacskóba rakjuk és 200 fokos előmelegített sütőbe rakjuk 45-50 percre. Ha nincs sütőzacskó, akkor letakarjuk alufóliával. Lényeg, hogy párolódjon, főjjön meg a saját levében (és a zsírban ;)), ne párologjon el idő előtt.
Miután megpuhult a krumpli teljesen, szétvágjuk a sütőzacskót (levesszük az alufóliát) és visszarakjuk még 6-8 percre, lehetőleg grill fokozatra állítva a sütőt.
Ezek után tálalható. Keményítőnapon nyers zöldséget javaslok hozzá (a kolbászt és a szalonnát sajnos félre kell tenni, azt most nem szabad).
Jó étvágyat!